Академия ИСКРА - объединение искателей Истины.

Альтернатива лжи не другая ложь, другого размера и другой формы, а истина. ©

Парольный вход для авторов.

автор: c до
новые статьи
Кидай палити, друже! Або - про акцизи на цигарки по суті...
Автор: Сергей Любченко      Дата: 29.09.2016 18:29


     Кидай палити, друже! Або - про акцизи на цигарки по суті...
     Цікава і вельми актуальна для нагого з вами здоров"я подія відбулася у столичному МедіаХабі, на вулиці Суворова,9. Тут зібралися люди, яким небайдуже наше майбутнє у "прив"язці" до тютуну. Хоча говорили не скільки про сигарети чи махорку, а про акцизи.
     "Підвищення акцизів на тютюн – дієвий інструмент наповнення бюджету та збереження здоров’я," - саме такою була тема дискусії, яка відбулася у МедіаХабі 28-го вересня. Її учасники обговорили сценарій підвищення акцизів на тютюн у 2017 році, запропонований Міністерством фінансів України у законопроекті №5132, та рекомендації експертів Світового банку у цьому питанні.
     Міністерство фінансів України пропонує підвищити специфічну ставку акцизу на тютюн (на 1000 сигарет) на 30%, а адвалерну з 12% до 15%. За розрахунками експертів, це дозволить отримати доходи на рівні 36-39 млрд грн у Державний бюджет у 2017 році, тоді як у 2016 році доходи від тютюнових акцизів мають скласти 30-32 млрд гривень. Це також дозволить зменшити рівень споживання сигарет приблизно на 10% при зростанні середньої ціни пачки сигарет на 4-5 грн.
     «Проект Закону №5132 про внесення змін до Податкового кодексу України вже зареєстровано у Верховній Раді. Він передбачає збільшення акцизного податку на тютюнові вироби. Зазначені зміни були розроблені з урахуванням рекомендацій Світового банку. Світовим банком було запропоновано чотири сценарії, з яких Міністерство фінансів обрало другий варіант, бо вважає його оптимальним. Цей варіант передбачає підвищення специфічного акцизу на 30% та адвалерного – на 3 відсоткові пункти» , - пояснив Артем Наврата , заступник начальника Управління податкової політики Міністерства фінансів України.
     Політика оподаткування тютюнових виробів у попередні роки підтвердила свою ефективність. Зокрема завдяки підвищенню акцизів на тютюн на 40% у 2016 році, за січень-липень 2016 року до Держбюджету надійшли рекордні 18,8 млрд грн від тютюнових акцизів. Це на 6,8 млрд грн більше, ніж за аналогічний період 2015 року.
     «Акциз на тютюн в Україні суттєво занижений, у порівнянні з іншими країнами. Це стосується не лише держав Європи (порівнюючи з ними, ми говоримо про рівень життя та заробітних плат), але також Росії і Білорусі, де ставки акцизів є вищими, ніж в Україні. Тому в нас є величезний потенціал, щоб вирівняти цю р ізницю, яка сформувалась у цьому питанні» , - зазначив Ілля Несходовський , експерт Реанімаційного пакету реформ.
     Позитивний досвід попередніх років в Україні доводить актуальність зобов’язань за Рамковою конвенцією ВООЗ із боротьби проти тютюну , яка передбачає щорічне підвищення ставок акцизів вище рівня інфляції. Угода про асоціацію між Україною та ЄС (Стаття 352) також зобов’язує гармонізувати ставки акцизів з мінімальними ставками в ЄС. А спільна робота експертної групи фахівців Світового банку, Міністерства фінансів та Міністерства охорони здоров’я України дозволила розробити декілька сценаріїв підвищення ставок на тютюнові вироби у 2017 році.
     «Вперше в історії України підвищення акцизів на тютюн та цін на сигарети обговорюється з фахівцями Міністерства охорони здоров’я, оскільки зменшення цінової доступності сигарет є дієвим інструментом зменшення поширеності куріння та збереження здоров’я. Єдине кому це невигідно – тютюновій індустрії, яка наживається на здоров’ї українців, продаючи та рекламуючи отруту. Сигарети мають коштувати дорого а держава має і може отримувати подвійну користь від щорічного зростання акцизів на тютюн. Це доведено практикою», - наголосив Андрій Скіпальський, керівник Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя».
     Світовий банк зазначає [1] , що вживання тютюну є значною перешкодою для розвитку країн у всьому світі, а хвороби, пов’язані з курінням, створюють важкий економічній тягар і коштують мільярди доларів. За допомогою експертів Світового банку в Україні розроблено кілька сценаріїв підвищення акцизів на тютюн з метою зменшення цінової доступності сигарет та зменшення рівня поширеності куріння. Один із економічних сценаріїв знайшов відображення у законопроекті №5132.
      «Можна вважати ініціативу Мінфіну з підвищення тютюнових акцизів компромісним варіантом, оскільки інші сценарії передбачали вище зростання ставок у 2017 році. Запропоновані ставки зменшать частку сигарет на ринку, із яких платяться мінімальний акциз, а це зараз понад 80% ринку, та збільшать середній акциз з пачки сигарет з 8,7 гривень до 12 грн. І навіть якщо реалізація сигарет зменшиться у 2017 році на очікуваних 10% до 65 млрд штук, очікувані надходження до Держбюджету складуть близько 39 млрд грн», - зауважив Костянтин Красовський, завідувач сектором контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України.
     «Підвищення податків на тютюн допоможе зменшити поширеність куріння в Україні. Для України великим тягарем є такі неінфекційні захворювання, як серцево-судинні та онкологічні, саме вони спричиняють найбільшу кількість смертей. І куріння є фактором ризику виникнення таких захворювань. Тому якщо ми зможемо змінити стиль життя людей, попередивши всі ці захворювання, то це заощадить значну кількість коштів у сфері охорони здоров’я» , - пояснив Фон Зао , керівник програм, сектор людського розвитку, Регіон Європи та Центральної Азії, Група Світового банку.
     Довідково: упродовж 2008 - 2016 років середня ставка акцизу на пачку сигарет в Україні зросла в 14 разів, завдяки чому надходження до Держбюджету зросли з 3,5 млрд грн у 2008 році до 22,2 млрд грн у 2015 році при скороченні обсягів продажу тютюну з 125 млрд штук до 73 млрд штук сигарет та зменшенні поширеності куріння в Україні з 25,6% (2008 рік) до 18,4% (2015 рік).
     Сергій Любченко, Сергій Комісаров.
     


Автор: Сергей Любченко прочтений: 1683 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 11843
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

обсуждаемые публикации
20.03.2018 19:51 Ноодинамика (или моя атака на стандартную модель). Артур Фролов Новая идея. Весь материал

23.11.2013 10:13 Истина и волновая функция. Артур Фролов Физикам на заметку. Весь материал

23.11.2013 10:13 Гравитирующая сфера-наиболее вероятное устройство нашей Вселенной. Артур Фролов Физикам на заметку. Весь материал

29.6.2013 10:13 Гравитационная инверсия и отказ от информации. Артур Фролов Две концепции устройства реальности. Весь материал

14.6.2013 17:9 Билли Миллиган: 24 личности в одном теле Артур Фролов Весь материал

31.10.2012 19:26 Гипотеза о дисперсии социума (терминология). Артур Фролов Весь материал

9.1.2013 23:32 Гипотеза о БиН (постановка задачи) Артур Фролов Гипотеза о БиН является мостиком между естеcтвенными и общественными науками Весь материал

6.1.2013 20:27 Преобразования в гипотезе о Б&Н Артур Фролов Гипотеза о быдле и небожителях становится прикладной наукой Весь материал

3.5.2013 12:54 Контуры нового мира. Артур Фролов Весь материал

14.1.2013 16:31 Задача по физике для городской школьной олимпиады Редакция Весь материал

2.12.2012 15:51 О красном смещении и о физическом смысле в физике. Артур Фролов Весь материал

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Для контактов
skype:noo.inc


Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика